Μάθετε σχετικά με την απώλεια ακοής

Περί Βαρηκοΐας 

Η βαρηκοΐα είναι η δυσλειτουργία της ακοής και όχι η απώλειά της. Ένας βαρήκοος δεν είναι κωφός. Είναι απλά βαρήκοος. Η βαρηκοΐα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας. Μπορεί να συμβεί στον καθένα και σε κάθε ηλικία. Μερικοί γεννιούνται βαρήκοοι, ενώ άλλοι πάσχουν από βαρηκοΐα συνήθως με το πέρασμα της ηλικίας. Το κτύπημα στο κεφάλι, φλεγμονές του αυτιού ή παρατεταμένη έκθεση σε δυνατούς θορύβους μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ακοής.

Συνέπειες της ακουστικής απώλειας

Η αίσθηση της ακοής, είναι ίσως η πιο πολύτιμη αίσθηση από όλες τις υπόλοιπες, γιατί μας βοηθά να επικοινωνούμε με το περιβάλλον. Η ακουστική απώλεια, σε όποιο βαθμό κι αν υφίσταται, οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα όπως είναι η κοινωνική απομόνωση και η μελαγχολία. Υπάρχουν πολύ σοβαρές συνέπειες οι οποίες δημιουργούνται από την αδιαφορία μας στην βαθμιαία ακουστική απώλεια, μερικές από τις πιο σοβαρές είναι οι κάτωθι:

ΑΠΟΦΥΓΗ συμμετοχής του πάσχοντος σε συζητήσεις σε θορυβώδες περιβάλλον και το γεγονός πως τον αναγκάζει να ζητά από τους παρευρισκόμενους να επαναλαμβάνουν συνέχεια διάφορες φράσεις που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του, τον στεναχωρεί και τον οδηγεί σε μερική ή ολική απομόνωση.

Η ΕΝΟΧΛΗΣΗ των υπολοίπων συγκατοίκων που είναι υποχρεωμένοι συχνά να του υπενθυμίζουν πως η ένταση της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου που ο βαρήκοος ακούει είναι πολύ υψηλή, τον κάνουν προοδευτικά να αποφεύγει να βλέπει τηλεόραση και να απομονώνεται στο δωμάτιό του.

ΑΠΟΞΕΝΩΝΕΤΑΙ και αποφεύγει να συμμετέχει σε παρέες και συζητήσεις, ξέροντας πως θα ενοχλεί ζητώντας από τους συνομιλητές του να μιλούν δυνατότερα ή καθαρότερα. Θέλει να αποφύγει να δώσει λανθασμένες απαντήσεις όταν ερωτάται, ή να παρεξηγήσει τα λεγόμενά τους γιατί απλά δεν άκουσε καθαρά αυτά που του είπαν.

ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ σε αλλαγή του τρόπου ζωής του. Η ακουστική απώλεια δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, ακόμα και στην αυτοκυριαρχία του. Σταματά ή αποφεύγει κάθε κοινωνική εκδήλωση και γενικά αποξενώνεται από την οικογένεια και τους συγγενείς του.

Λύσεις

Η εταιρεία μας σας παρέχει την δυνατότητα με την εφαρμογή του πλέον κατάλληλου ακουστικού να συμετέχετε ξανά στις συζητήσεις με τους συνανθρώπους σας και να νιώθετε άνετα και ευχάριστα