Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω απώλεια ακοής;
Η απώλεια ακοής θα επηρεάσει όλη την οικογένεια, ακόμη και πριν το άτομο έχει επίγνωση της παρουσίας του προβλήματος. Θα παρατηρήσετε ότι γενικά χρειάζεται περίπου 7 χρόνια ένα άτομο με απώλεια ακοής να αποφασίσει τελικά να ζητήσει βοήθεια.
Η αξιολόγηση και η παροχή συμβουλών είναι οι απαραίτητες από ωτορινολαρυγγολόγο όχι μόνο για την ακοή, αλλά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων επικοινωνίας.
Το πρώτο βήμα σε οποιαδήποτε θεραπεία είναι να διαπιστωθεί εάν η απώλεια είναι παρούσα και, εάν είναι, σε ποιο βαθμό και ποια είναι η αιτία. Μόλις γίνει αυτό προσδιορίζεται η θεραπεία που μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Πως διακρίνουμε κάποιον που πάσχει από βαρηκοΐα:
- Παραπονείται πως πολύς κόσμος μιλάει μπερδεμένα και όχι καθαρά.
- Έχει πρόβλημα στο να αντιλαμβάνεται μερικούς ήχους.
- Συχνά ζητά από τους συνομιλητές σου να μιλούν πιο δυνατά ή να επαναλάβουν αυτό που είπαν.
- Του είναι δύσκολο να καταλαβαίνει τους συνομιλητές του όταν μιλούν σε θορυβώδες περιβάλλον.
- Βάζει την τηλεόραση δυνατά όταν οι άλλοι ακούνε πιο σιγά.
- Οι συνομιλητές του σχολιάζουν την αδυναμία του να ακούει καθαρά.
Ο βαθμός της βαρηκοΐας εκφράζεται με τον αριθμό των db με τον οποίο πρέπει να ενισχυθεί ο ήχος για να γίνει ακουστός από τον εξεταζόμενο, π.χ. βαρηκοΐα 20db σημαίνει ότι απαιτείται 20db εντονότερος ήχος για να γίνει ακουστός. Διακρίνονται οι εξής βαθμοί βαρηκοΐας:
Ελαφρά βαρηκοΐα 15-30db.
Μέτρια βαρηκοΐα 31-50db.
Μεγάλη βαρηκοΐα 51-70db.
Σοβαρή βαρηκοΐα 71-90db.
Κώφωση, όταν η βαρηκοΐα είναι μεγαλύτερη των 90db.
Επειδή η ακοή παίζει το σπουδαιότερο ρόλο στην ανάπτυξη της ομιλίας, οι βαρηκοΐες έχουν άμεσο αντίκτυπο σε αυτή. Κώφωση χωρίς έγκαιρη αντιμετώπιση στην προγλωσσική ηλικία έχει σαν επακόλουθο την αλαλία.